Szolgáltatás és közösségépítés - Bemutatkozik a Faluház

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – Tamási Áron szállóigévé lett sorával köszöntjük a kedves látogatót.

Intézményünk fontosnak tartja, hogy a városban lakók és az idelátogatók megtapasztalják rendezvényeinken, szolgáltatásainkban az otthonlét jelentőségét. A hely szelleme, a genius loci ugyanis nagymértékben befolyásolja közérzetünket, a kapcsolatok, cselekvések, a hagyományok összessége, a kultúra és művelődés népességmegtartó erő lehet minden településen.

Az egykori vasútállomásból művelődési házzá, illetve Faluházzá alakított és kibővített impozáns épületegyüttes, a torbágyi településrészen lévő hangulatos Közösségi Ház, valamint a Bián működő harmincezer kötetes Karikó János Könyvtár a közművelődés elsődleges színtere Biatorbágyon. Az intézmény a híd szerepét fölvállalva kívánja összekapcsolni a település gazdag hagyománykincsét a jelenkor értékeivel, miközben a változó környezetben folyamatosan hatékony, magas színvonalú, értéket teremtő munkát végez.

Ebből, a rendkívül színes, sokrétű szolgáltatásrendszerből és a közösségépítés nálunk működő különféle formáiból kívánunk ízelítőt adni e bemutatkozó füzetünkben annak reményében, hogy még többen felkeresik majd intézményünket.
Vendégcsalogatásunk nyomatékosításaként nálunk járt vagy „visszajáró” neves előadók ajánlanak bennünket.

És velük együtt én is ajánlom magunkat!

Szádváriné Kiss Mária igazgató

 

Hagyomány és modernitás

Biatorbágy Önkormányzata 1992-ben alapította közművelődési intézményét, amely jelenleg a városban három egymástól néhány kilométerre lévő telephelyen működik.

Központja a Baross Gábor utca 1. szám alatti Faluház, amely a MÁV felvételi épületeként készült el 1883-ban. Ekkor épült a Budapest–Kelenföld–Újszőny egyvágányú vasútvonal, sőt, az első Viadukt is a Füzes-patak felett. Miután a vasúti nyomvonalat 1977-ben módosították, a vasúti forgalom megszűnt Biatorbágy központjában. Az épületet 1992-ben az önkormányzat kulturális intézménnyé alakította át, ahol helyet kapott a zeneiskola is, amely ma Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézményként működik több helyszínen. A klasszicizáló jellegű épületet 2006-ban modern, többfunkciós nagyteremmel bővítették ki.

A közművelődési intézményhez alapítása óta szervezetileg hozzá tartozik a település könyvtára is, amely akkor vette fel a biai népköltő, Karikó János nevét, aki 1881-ben alakította meg a Biai Olvasó Népkört. Könyvtár Bián 1958-ban létesült, az olajos padlós, füstölgő kályhás kezdetek után 1981-ben már klubkönyvtárként szervezte a község kulturális életét, területe és könyvállománya is jelentősen gyarapodott. Ma 165 négyzetméteren közel 30 ezer kötet áll az olvasók rendelkezésére. A torbágyi településrészen 1960-ban lett könyvtár, ami 1975-ben a Fő utca egykori iskolaépületébe költözött egészen a fiókkönyvtár bezárásáig, 1996-ig. Az üresen és romosan maradt épület 2004-ben nyitotta meg újra kapuit, mint Közösségi Ház, hangulatos belső udvarral és pincével.
 

 

 

Tartalom átvétel